Robotica & AI

Drone duikt als pelikaan

In hun zoektocht naar mogelijkheden om grote wateren zowel boven als onder water te observeren, ontwikkelen de Amerikanen een drone die naast vliegen, ook onder water kan zwemmen.

Fietsen met een dwarslaesie Premium

Op de Cybathlon, de bionische sportwedstrijd die afgelopen november door de technische hogeschool in het Zwitserse Zürich (ETH Zürich) voor het eerst werd georganiseerd, won Johnny Beer Timms de tweede prijs in de categorie FES-racefietsen (FES: Functionele Elektrische Stimulatie).

Gadget: Vliegende hond versie 2

Waar veel mensen het maar niets vinden om gevolgd te worden door een drone, is er ook een groep die dit juist wel wil. Voor die laatste groep is er de Airdog ADII.

Computer leest lichaamstaal Premium

Onderzoekers van de Carnegie Mellon University (CMU) in Pittsburgh leren een computer om in real-time non-verbaal gedrag van groepen mensen op video te herkennen en te kunnen interpreteren. Het gaat zowel om gelaatsuitdrukkingen, lichaamshoudingen als de posities van handen en zelfs individuele vingers.

Dronevliegende reddingswerkers

De Chinese dronefabrikant DJI gaat op Airport Twente bij het drone-testcentrum Space53 projecten ontwikkelen om de publieke veiligheid te vergroten door de inzet van drones.

Rijdende drone

Onderzoekers van de onderzoeksgroep Computer Science and Artificial Intelligence (CSAIL) aan MIT hebben een drone ontwikkeld die niet alleen kan vliegen, maar ook kan rijden.

Zelfrijdende auto’s op TUD-campus Premium

Nadat ze de openingshandeling had verricht en zich bij enkele onderzoeksgroepen had laten voorlichten, stapte Melanie Schultz van Haegen in een zelfrijdend wagentje van Wepods, dat eerder zijn voorzichtige rondjes reed op de campus in Wageningen en op een korte route in Appelscha (dat laatste was niet zo’n succes). Er klonk een belletje, de motor startte, er klonk nogmaals een belletje; de minister van OCW was onderweg.

Haasje over

Op 21 juni was de Delftse Markt bezaaid met robots. De eerstejaars bachelorstudenten werktuigbouw-kunde van de TU Delft hielden hier hun jaar­lijkse ontwerpwedstrijd.

Naar boven