Robotica & AI

Onbemande doopvlucht 

De onbemande Vahana van Airbus maakte op 31 januari zijn eerste vlucht van 53 seconden in het Amerikaanse Pendleton, Oregon.

Robot plukt rijpe komkommers

Het oogsten van komkommers kan binnenkort met een robot, dankzij de inspanningen van het Fraunhofer Instituut. De Duitse onderzoeksinstelling ontwikkelde een lichtgewicht robot die het oogsten kan overnemen van menselijke arbeiders.

Blue Jay droomt van drone die patiënt bewaakt

Een drone die patiënten kan monitoren, afwijkingen in bijvoorbeeld ademhaling of hartritme detecteert, en waar mogelijk ook réageert - het is toekomstmuziek, maar Blue Jay Eindhoven hoopt het mogelijk te gaan maken. Het TU/e-studententeam presenteerde gisteravond zijn nieuwste prototype aan uiteenlopende partners.

RoboTeam door naar Canada

Het RoboTeam Twente heeft zich gekwalificeerd voor deelname aan de RoboCup in het Canadese Montreal in 2018. Het is de tweede keer dat Twente meedoet aan het WK robotvoetbal.

Robotdichtheid neemt wereldwijd toe

In 2016 is de wereldwijde robotdichtheid in de maakindustrie gegroeid van 66 (2015) naar 74 robots per 10.000 werknemers. In Europa bedraagt de dichtheid 99 eenheden, in Amerika 84 en in Azië 63 eenheden. Dit meldt de International Federation Robotics (IFR) in haar rapport ‘2017 World Robot Statistics’. “Robotdichtheid is een prima standaard voor het

AI past in realtime besturing industriële robot aan

Mitsubishi Electric heeft technologie ontwikkelt die met behulp van kunstmatige intelligentie realtime de besturing van een industriële robot kan herschrijven.  Hierdoor kan deze zich snel aan veranderende omstandigheden rondom een bewegend doelobject aanpassen. De ontwikkeling maakt deel uit van het Maisart (Mitsubishi electric’s AI creates the State-of-the-ART in technology) AI-programma van Mitsubishi. 

Digitalisering maakt robots eenvoudiger en veiliger voor het MKB

Tot 2020 komen er zeker 1,7 miljoen robots moeten bij. Althans, dat zijn de voorspellingen van de International Federation Robotics. Volgens vicevoorzitter IFR en marketing & sales manager bij ABB Steven Wyatt, is die schatting conservatief. Onder invloed van digitalisering worden robots sneller en eenvoudiger tewerkgesteld. 

Invoegassistent voor vrachtwagens

Om de kans op ongelukken met vrachtwagens bij het invoegen te verkleinen, ontwikkelde Jan Loof een invoegassistent die vrachtwagenchauffeurs bij deze manoeuvre helpt. Komende maandag promoveert Loof aan de TU/e op zijn onderzoek.

Naar boven