Robotica & AI | Technisch Weekblad
Robotica & AI

Vanuit Zwaag automatisch lassen in Mechelen

vrijdag 30 juli 2021

De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS zal zijn onderhoudswerkplaats voorzien van een geavanceerde lasrobot van Rolan Robotics. Het bedrijf uit Zwaag, nabij Hoorn, zal de Belgische spoorwegen ook tien jaar ondersteuning geven.

‘Wet van Moore kan nog 30 jaar vooruit’

vrijdag 16 juli 2021

Europa moet de komende jaren tientallen miljarden euro’s in een eigen chipindustrie steken om geen vazalstaat van China te worden. Dat is de les die beleidsmakers zo snel mogelijk moeten trekken uit het huidige chiptekort. Volgens hoogleraar Integrated Circuit Design Bram Nauta (Universiteit Twente) is het daarvoor belangrijk dat politici begrijpen dat innovatie in micro-elektronica nog lang de motor van technisch vooruitgang zal blijven.

Meer AI is een slimme zet, denkt Rathenau

maandag 5 juli 2021

Europa blijft achter bij China en de VS op het gebied van kunstmatige intelligentie, schrijft het Rathenau Instituut in een ‘factsheet’. Ook Nederland doet relatief weinig AI-onderzoek. Om er in Eindhoven en omgeving een impuls aan te geven zette de TU/e in 2019 het Eindhoven Artificial Intelligence Systems Institute (EAISI) op.

Column: Buiten het net

donderdag 17 juni 2021

Onze gedigitaliseerde uitingen worden steeds meer op een ‘deep learning’-schaaltje gewogen ten behoeve van kunstmatige intelligentie. Daarom zie ik soms voor me dat we een tijdperk betreden waarin we zo goed weten dat we worden gelezen, beluisterd en bekeken, dat we het overtuigend veinzen of je op de vlakte houden als een tweede natuur gaan omhelzen en alleen nog in het buitendigitale authentiek zullen (kunnen) zijn. ‘Look like the innocent flower’ en ‘False face must hide’: deze aansporingen uit Shakespeares tragedie ‘Macbeth’ zouden we als motto’s boven dit tijdperk van dagelijks acteren kunnen zetten.