Robotica & AI

De ethiek van robots

donderdag 23 juni 2016

Robots en andere automatische systemen kunnen accurater dan mensen beslissingen nemen die zijn gebaseerd op het razendsnel verwerken van gigantisch veel data.

Studieopdracht met geanimeerde robot

woensdag 13 juli 2016

Met een korte film die kwalitatief niet veel onderdoet voor een heuse Hollywoodproductie, hebben negen studenten van de Academie Creatieve Technologie van Saxion Hogeschool zich in de kijker weten te spelen bij een aantal grotere filmstudio’s.

Zinvolle droge kost

donderdag 28 juli 2016

Het boek De robot de baas van de WRR (Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid) verscheen eerder al in digitale vorm, maar is nu ook verkrijgbaar als paperback.

Veel problemen, weinig oplossingen

vrijdag 12 augustus 2016

De boeken over de robotisering van de arbeidsmarkt lijken niet aan te slepen. Ook de vanuit het Engels vertaalde De opmars van robots van Martin Ford haakt in op dit thema en Fords boodschap is een verontrustende: nadat jarenlang vooral de lagere arbeidsklassen leken te lijden onder voortschrijdende technologieën, lopen nu ook hogeropgeleiden meer en meer risico hun werk te verliezen aan steeds slimmer en behendiger wordende robots.

Optimistisch boekje

woensdag 21 september 2016

In de reeks rapporten van de Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT), waarin steeds deskundigen hun visie gaven, verscheen dit keer de Nationale Toekomst Monitor 2016, waarin nu een representatieve groep van 1.004 Nederlanders zijn toekomstvisie geeft.

De heilige koe: het nieuwe doelwit van hackers Premium

donderdag 29 september 2016

De auto wordt steeds meer een infotainmentplatform dat in verbinding staat met het internet en andere apparaten. Dit opent de deur voor hackers, die hiermee een nieuw doelwit hebben. Het stelt nieuwe eisen aan beveiliging, die bovendien langer robuust moet zijn. ‘Een auto vervang je niet na een paar jaar, zoals een smartphone.’