Robotica & AI | Technisch Weekblad
Robotica & AI

Tip: AI in de cockpit, maar niet aan de stuurknuppel

dinsdag 1 december 2020

Hebben gevechtsvliegtuigen in de toekomst nog een mens in de cockpit, vraagt weekblad The Economist zich af in een voortreffelijk artikel over de toekomst van kunstmatige intelligentie (AI) in de militaire luchtvaart. Zo’n fragiel wezentje dat slecht tegen G-krachten bestand is? In de finale van DARPA’s AlphaDogfight trial versloeg de AI van startup Heron Systems vijf maal op rij een menselijke piloot in virtuele één-tegen-één-confrontaties.

AI als nagel aan doodskist van Karl Popper

donderdag 19 november 2020

Als het goed is, hebben we allemaal geleerd wat volgens de Brits-Oostenrijks filosoof Karl Popper de kern van de wetenschap is: empirische falsificatie. Je formuleert een hypothese en onderwerpt die aan een test. Iedere veronderstelling die je op die manier niet hebt kunnen verwerpen is mogelijk waar. En dat is uiteindelijk alles wat we weten: de wetenschappelijke waarheid als optelsom van alles wat geen aantoonbare onzin is.

‘Technici moeten meedenken over autonome wapens’

donderdag 19 november 2020

Autonome wapens kunnen militairen helpen en ondersteunen. Maar is het wel verantwoord om zelfbeslissende systemen te introduceren in oorlogsvoering? Hoe zouden we met autonome wapens om moeten gaan en hoe zorg je dat je als mens voldoende controle houdt? Dat onderzoekt Ilse Verdiesen, Luitenant-kolonel bij de Landmacht en promovendus bij de TU Delft. 

AI-hub in Noord-Nederland

woensdag 18 november 2020

In het Noorden van Nederland komt een AI-hub waar bedrijven, kennisinstellingen en andere organisaties die werken met kunstmatige intelligentie (AI) samen zullen komen. Het doel is kennis over de ontwikkeling en toepassing van AI in Nederland te houden. De hub heeft een kickstartfinanciering gekregen van de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC), die zich inzet om Nederlandse AI-ontwikkelingen te versnellen en initiatieven met elkaar te verbinden.

Dat meen je niet... AI schrijft opinieartikel en podcasttekst

woensdag 4 november 2020

In deze rubriek staat TW stil bij opmerkelijke feiten, die een verrassende blik werpen op de actualiteit. Deze keer viel ons een aflevering op van ‘Een Podcast over Media’ van Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth, met een bijzondere rol voor het kunstmatig intelligente taalmodel GPT-3.

AI helpt honger bestrijden

vrijdag 23 oktober 2020

Honger moet in 2030 de wereld uit zijn. Dat is een VN-doel (SDG 2), maar volgens wereldvoedselorganisatie FAO zal het aantal mensen dat dagelijks honger leidt juist toenemen van 690 miljoen naar 840 miljoen. Daarom heeft een team van 70 wetenschappers in het project Ceres2030 met een machine learning tool 500.000 wetenschappelijke artikelen geanalyseerd om ‘evidence based’ beleidsadvies te geven.

Curling-robot verslaat menselijke profs

dinsdag 6 oktober 2020

Na zuiver abstracte sporten als schaken en Go, valt met curling nu ook een fysieke sport ten prooi aan dominantie door kunstmatige intelligentie (AI). Koreaanse wetenschappers hebben een robot (Curly) gebouwd, die op basis van ‘deep reinforcment learning’ (geavanceerde trial-and-error) drie uit vier wedstrijden tegen professionele Koreaanse curling-teams heeft gewonnen.

Tip: Big data in de jaren ‘60: ‘de atoombom van de sociale wetenschappen’

donderdag 24 september 2020

In vakblad Nature blikt historicus Jil Lepore terug op de vergeten geschiedenis van de Simulmatics Corporation (een samentrekking van ‘simulatie’ en ‘automatisch’) Opgericht in 1959 speelde het bedrijf als een soort Cambridge Analytica avant la lettre een belangrijke rol in de verkiezing van John F. Kennedy tot president in 1960. Simulmatics destilleerde uit wat het ‘massive data’ noemde 480 kiezertypes en bouwde daarmee ‘The People Machine’ om de verkiezingen te simuleren.