Robotica & AI

Robot: geen concurrent, maar collega

donderdag 29 augustus 2019

Met de snelle ontwikkelingen in de kunstmatige intelligentie en robotica, rukken ook de doemscenario’s over alsmaar slimmer wordende robots die onze banen inpikken op. Het werkelijke plaatje is echter een stuk genuanceerder. Ja, er zullen banen verdwijnen, maar er komen ook andere banen bij. En lang niet altijd zullen robots menselijke arbeiders verdringen op de werkvloer, zeker niet op de korte termijn. Robots zullen in de eerste plaats gaan samenwerken met hun menselijke collega’s. Het tijdperk van de samenwerkende robot, de cobot, breekt aan.

Tip: Cobotica: een broodnodige update

maandag 26 augustus 2019

Op 19 september organiseert het vakblad Vision + Robotics voor het eerst het evenement Cobotica. Een stevig lezingenprogramma zal ingaan op alle cobotvragen. Welke soorten cobots zijn er? Waar kan ik ze het beste voor inzetten? En wanneer is de klassieke robot de beste keuze? Hoe zit het met veiligheid?

Telerobot kan de vervelende klusjes opknappen

maandag 12 augustus 2019

Niet alle werkomgevingen zijn toegankelijk of veilig voor mensen. Zoals het ontmantelen van een kernreactor, het voeren van radioactief afval of diepzeemijnbouw. Hiervoor worden telerobots ontwikkeld, die op afstand door mensen bestuurd kunnen worden.