Robotica & AI

Gezichtsherkenning heeft een Januskop

dinsdag 15 oktober 2019

Is je tronie wel eens verschenen op Internet? Dan is er een gerede kans dat je gezicht nu is opgenomen in een dataset die benut wordt voor het trainen van gezichtsherkenning. Het gaat om algoritmen die even goed terroristen kunnen opsporen als onschuldige burgers bespioneren.

Robot oogst selectief asperges

donderdag 26 september 2019

Vroeger was het een lucratieve vakantiebaan: asperges oogsten. Maar de tijden veranderen en tegenwoordig moeten aspergetelers vechten om voldoende werkkrachten te krijgen om in het aspergeseizoen de kostbare oogst binnen te halen. AvL Motion ontwikkelt met ondersteuning van TCPM Ingenieurs & Adviseurs een autonome aspergeoogstrobot die door slechts één persoon bediend hoeft te worden.

Zo voorspel je of een 3D-geprint gebouw instort

dinsdag 24 september 2019

Hoe kan het 3D-printen van beton van een curiositeit, waarmee in laboratoria fantasierijke constructies gecreëerd worden, uitgroeien tot massaal gebruikte techniek, waarmee materiaal en mankracht worden bespaard? Deze maand promoveerde ingenieur Rob Wolfs in Eindhoven cum laude op deze vraag. Hij heeft een rekentool ontwikkeld waarmee je kan voorspellen wat er gebeurt tijdens het printen en hoe je voorkomt dat een ontwerp bezwijkt.