Robotica & AI | Technisch Weekblad
Robotica & AI

AI herkent verschijnselen varkensgriep

donderdag 28 november 2019

‛Onze kunstmatige intelligentie vervangt geen mensen maar dirigeert ze op het juiste moment naar de juiste plek’, stelt Kristof Nagy, ceo van de Amsterdamse start-up Serket. Zijn Piguard-software monitort varkensstallen continu via bewakingscamera’s en slaat via de cloud alarm zodra sommige biggen zich anders gedragen dan anders. Mogelijk kan Piguard een uitbraak van varkensgriep tijdig onderkennen, en vast staat dat het zowel het dierenwelzijn als de verdiensten bevordert.

Google is een half jaarsalaris waard, maar is dat genoeg?

maandag 18 november 2019

Gratis onlinediensten tellen niet mee in het bruto nationaal product (bnp), hoewel ze onomstotelijk bijdragen aan onze welvaart. Maar hoeveel precies? Hoeveel zou je betalen voor Wikipedia, Google of Twitter als de diensten niet gratis waren? Een slim onderzoek van MIT en de Rijksuniversiteit Groningen gaf daar eerder dit jaar een goede indruk van. De onderzoekers vroegen aan grote groepen Amerikanen voor hoeveel geld ze bereid waren om het gebruik van een bepaald dienst te staken. Zo bleken gebruikers bereid om voor $ 48 per maand te stoppen met Facebook. Voor een jaar stoppen met streaming diensten als YouTube verlangden ze $1.173. Een jaar zonder zoekmachines was met afstand het duurst: ruim 17 duizend dollar, ofwel de helft van een modaal jaarsalaris! Email bleek per jaar $ 8.414 euro waard en gratis kaartendiensten $3.648.

Ook ESTEC heeft nu zelfrijdende shuttle

donderdag 7 november 2019

In navolging van de Parkshuttle (1999) in de regio Rotterdam en diverse andere locaties, heeft ook ESTEC een zelfrijdende shuttle. Het minibusje gaat 2 jaar lang werknemers en bezoekers vervoeren op het ruimtevaartcentrum in Noordwijk. Het eerste jaar met stewards, daarna onbemand.

Auto als treinwagon

donderdag 31 oktober 2019

Op weg naar een toekomst vol zelfrijdende voertuigen lijkt het een realistische eerste stap om - met elkaar communicerende - auto’s in colonne achter elkaar te laten rijden. Promovendus Anggera Bayuwindra bedacht een manier om te voorkomen dat volgauto’s in zo’n konvooi ongewild de bocht afsnijden.

Voedsel in beweging

dinsdag 22 oktober 2019

Iedere Star Trek-liefhebber die telkens met frisse tegenzin staat te koken, hoopt op de dag dat het geen sciencefiction meer zal zijn: de replicator. De replicator is een machine die dingen kan maken met pure energie – reserve-onderdelen, medicamenten, voedsel – door de herschikking van subatomaire deeltjes. De replicator is een moleculaire assembler. Je uit je wens (Tournedos met bearnaisesaus! bijvoorbeeld) en de replicator laat de maaltijd magisch voor je ogen materialiseren.