Robotica & AI | Technisch Weekblad
Robotica & AI

Preciezer opereren met kunstmatige intelligentie

donderdag 6 februari 2020

Het feit dat mensen nooit helemaal stil kunnen liggen, maakt opereren aan de hand van een MRI- of CT-scan een stuk lastiger. Promovendus Koen Eppenhof liet zien dat een algoritme op basis van deep learning kan worden gebruikt om die onvermijdelijke bewegingen te corrigeren.

Tip: Aaibare robots in de jungle

donderdag 30 januari 2020

De Britse publieke omroep BBC is begonnen met het uitzenden van het tweede seizoen van ‘Spy in the wild’. Het bijzondere aan deze serie natuurdocumentaires is dat veel beelden –letterlijk – geschoten zijn vanuit de ogen van speciaal geprepareerde dierrobots.

Facebook traint AI om te navigeren zonder kaart

dinsdag 28 januari 2020

Een team van Facebook AI heeft een versterkend leeralgoritme ontwikkeld waarmee een robot zijn weg kan vinden in een onbekende omgeving, zonder gebruik te maken van een kaart. Met behulp van alleen een dieptegevoelige camera, GPS en kompasgegevens bereikt een robot met behulp van het algoritme in 99,9% van de tijd zijn doel. Dit is een grote verbetering ten opzichte van eerdere inspanningen.

Using drones to spot wild boar

donderdag 23 januari 2020

Can we detect wild boar using drones? A group of UT students is attempting to do just that. They were given this task by Province Overijssel in hopes to find an effective way for monitoring wildlife.

TU/e start na zomer met twee nieuwe AI-masters

donderdag 23 januari 2020

De TU/e wil komend collegejaar twee nieuwe masteropleidingen starten op het gebied van kunstmatige intelligentie. Het gaat om de zelfstandige master Data Science and Artificial Intelligence (DS&AI), aangeboden door de faculteit Wiskunde & Informatica, en mastertracks onder de noemer Artificial Intelligence for Engineering Systems (AIES) bij Werktuigbouwkunde en Electrical Engineering die op termijn een interfacultaire masteropleiding moeten gaan vormen.

Deepfakes: geloof jij nog wat je ziet?

dinsdag 21 januari 2020

Een deepfake video maken is tegenwoordig kinderspel. Maar waar een levensechte nep-video in eerste instantie grappig lijkt - zie Obama die Trump een ‘total dipshit’ noemt - kan het ontwrichtende gevolgen hebben. Want waar ligt de grens tussen nep en werkelijkheid? Facebook doet daarom sinds vorige week deepfakes in de ban. Maar nog steeds geldt: zien is niet langer geloven, benadrukken TU/e-experts Peter de With, Joaquin Vanschoren en Emily Sullivan.

'Bigger and better' voert boventoon op CES 2020

dinsdag 14 januari 2020

Waar voorheen vooral de kleinere producten op Consumer Electronics Show (CES) de toon zetten – al zal niet iedereen een televisie met een schermdiameter van 88 inch klein noemen – is automotive dit jaar in opkomst. Niet de auto’s zelf, maar de elektronica aan bood van de e-auto’s moet daarbij de aandacht trekken bij ’s werelds grootste beurs voor consumentenelektronica, die elk jaar in Las Vegas plaatsvindt.

Tip: Alice & Eve, vrouwen in de informatica

dinsdag 14 januari 2020

Als je aan pioniers in de informatica denkt, noemen de meesten vooral mannen, zoals Alan Turing, Gordon Moore en Bill Gates. Maar er zijn ook genoeg vrouwen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van IT.