Techniek verandert de wereld | Technisch Weekblad
Techniek verandert de wereld

Slimme bril voor blinden getest door Stevie Wonder

donderdag 21 april 2022

De Nederlandse start-up Envision maakt slimme brillen voor blinde en slechtzienden. De bril kan onder meer teksten voorlezen, de omgeving omschrijven en mensen herkennen. Wanneer hulp tekort schiet kan de bril ook iemand videobellen, die kan beschrijven wat door de bril te zien is.

Volvo Electric Trucks marktleider in Europa

dinsdag 1 maart 2022

Uit nieuwe statistieken blijkt dat Volvo Trucks marktleider was voor zware volledig elektrische trucks in Europa 2021 met een marktaandeel van 42%. In 2021 schreef het bedrijf orders voor meer dan 1.100 elektrische vrachtwagens wereldwijd.

Gezondheidsdata als kunst

donderdag 2 september 2021

Ontwerper Isaac Monté heeft negen protheses ontworpen die op het lijf gedragen kunnen worden en inzicht geven in persoonlijke gezondheidsdata. Prosthetic X is een project in samenwerking met het innovatieplatform In4Art waarin kunst en technologie elkaar ontmoeten.

Is de Chinese big tech aanpak terecht?

donderdag 2 september 2021

China heeft de laatste maanden de duimschroeven aangedraaid bij zijn grote tech-bedrijven. Het publiek-politieke belang van techniek en wetenschap komt in China overduidelijk boven dat van de getroffen technologiebedrijven en hun investeerders. Zo is in de afgelopen maanden zo'n 500 miljard van de beurswaarde van in de VS genoteerde Chinese bedrijven verdampt.

Moral design of onbezonnen startup

donderdag 2 september 2021

“Je blijft als ontwikkelaar moreel verantwoordelijk voor de technologie die je maakt”, aldus Bart Wernaart. Hij is de kersverse lector Moral Design Strategy aan Fontys Hogescholen in Eindhoven en roept techneuten en ontwikkelaars op zich aan te sluiten bij discussiegroepen over dit thema. Het zijn waarschuwingen die we vaker gehoord hebben. Maar kun je wel zoveel verantwoordelijkheid in de schoenen van techneuten en ontwikkelaar schuiven?

Techneuten opgelet: ethiek is de kern van het design

donderdag 2 september 2021

Je blijft als ontwikkelaar moreel verantwoordelijk voor de technologie die je maakt, aldus Bart Wernaart. Hij is de kersverse lector Moral Design Strategy aan Fontys Hogescholen in Eindhoven die op 1 juni van start is gegaan en houdt zich bezig met de ethische keuzes bij het ontwerp van machines.

Een halve fiets in mijn heup

donderdag 4 maart 2021

Het vliegtuig stond geparkeerd aan het begin van een startbaan in Texas. We waren klaar om op te stijgen, maar moesten wachten tot het zou ophouden met regenen: één van de ruitenwissers deed het niet. Net als de piloten zat ik naar een gat in het wolkendek te zoeken, omdat ik daar met een gebroken heup zat en de pijnstillers eindig waren. Wonderlijk dat zo’n gecompliceerd systeem als een vliegtuig faalde op een van zijn simpelste onderdelen. ‘Moderne technologie’, snoof een medepassagier – de ‘techniek’ is altijd de makkelijkste zondebok. Maar wie was de echte schuldige?