Veiligheid | Technisch Weekblad
Veiligheid

Tip: Zo gaat China kunstmatig en grootschalig regenval opwekken

donderdag 1 juli 2021

Op 2 december 2020 kondigde de Chinese overheid aan dat het kunstmatig regen wil gaan opwekken in een gebied van 5,5 miljoen km2: meer dan helft van het land. China ziet elk jaar 20.000 Gton waterdamp over haar grond gebied trekken, waarvan slechts 20% naar beneden valt, terwijl met name het noorden erg droog is. In 2025 wil het een gigantisch weermodificatiesysteem hebben opgetuigd om dat aandeel op te krikken. Zo worden op de hoogvlaktes van Tibet duizenden installaties neergezet om zilverjodide in de lucht te brengen die neerslag opwekt. Zo moet 5 miljard m3 water extra in het stroomgebied van de rivier Yangtze vallen. Het einddoel zou zelfs zijn om atmosferische stromen te verleggen.

Goede vraag: Hoe houd je een stilstaand vliegtuig in goede conditie?

donderdag 1 juli 2021

Een van de zichtbare gevolgen van de coronacrisis bestond uit lange rijen verkeersvliegtuigen, die werkeloos geparkeerd stonden op vliegvelden. Vaak moesten luchtvaartmaatschappijen wegens plaatsgebrek op de thuishaven uitwijken naar regionale vliegvelden. Zo bracht KLM toestellen onder op Eelde. Volgens onderzoeksbureau Cirium waren op 8 april 2020 maar liefst 15.780 toestellen buiten gebruik, ofwel 60% van de wereldwijde vloot verkeersvliegtuigen.

Stealth technologie verouderd

donderdag 1 juli 2021

Het Amerikaanse Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) zoekt  vervangende technologieën die ver vóór liggen op de Russische en Chinese ontwikkelde ‘contra stealth’ technieken. Zo voldoen de stealth eigenschappen van vliegtuigen al enige tijd niet meer en zijn er dus rap vervangers nodig. Volgens de Amerikaanse inlichtingen diensten beschikken de Russische en Chinese tegenstanders over exquise monolitische geïntegreerde afweersystemen.

Doet China straks het licht uit in Europa?

maandag 21 juni 2021

Een toekomstige oorlog tussen Europa en China zou zomaar eens binnen een paar uur beslist kunnen zijn. Waarschijnlijk niet in Europa’s voordeel, want Chinese bedrijven zijn al jaren bezig om zich in het hart van de Europese infrastructuur te nestelen. Met name Engeland is kwetsbaar.

Pas op voor The Cloud, zeggen cyberprofs

zondag 20 juni 2021

Om hun studenten en medewerkers te beschermen moeten de Nederlandse universiteiten geen gebruik maken van Amerikaanse cloud-diensten. Dat schrijven deskundige hoogleraren uit het hele land in een open brief.

Europa als digitale kolonie van VS en China

woensdag 9 juni 2021

Het is gevaarlijk dat Europa industrieel en informatie-technisch zijn eigen broek niet op kan houden. Dat stelt tech-expert en lid van de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) Bert Hubert in het gloedvolle betoog ‘Hoe kwetsbaar Europa is, leer je van een broodrooster’ op de Correspondent.