vrijdag 13 november 2020
Doordat mensen vanwege het coronavirus gedwongen thuiswerken verandert de visie op de rol van het kantoor sneller dan ooit. Dat constateert Royal HaskoningDHV in een onlangs verschenen whitepaper.
donderdag 12 november 2020
In de komende jaren staan er grote renovaties gepland aan 3 van de 5 verkeerstunnels in Amsterdam. Ondertussen blijft het reguliere tweemaandelijks testen van veiligheidskritische systemen en regulier onderhoud doorgaan. Tunnels en onderhoud, bijna niemand ziet het werk, maar het is van cruciaal belang voor de bereikbaarheid van onze hoofdstad.
donderdag 5 november 2020
Onze energie komt straks uit zee, dat is van strategisch belang voor het dagelijks leven in ons land. De infrastructuur van de nieuwe energievoorziening moeten we reactief en proactief beschermen. Drones, camerabewaking, volledige radardekking op het Nederlands continentaal plat – daar ligt volgens Jan van Zanten een kans om de meest geavanceerde systemen te ontwikkelen.
woensdag 4 november 2020
In de kerncentrale Borssele ontstaat bij de splijting van uranium naast warmte onder meer plutonium. EPZ, de exploitant van Borssele, heeft 2.800 kg plutonium verkocht met een verlies van €40 miljoen. Tot het jaar 2034 ontstaat nog eens 2.800 kg plutonium waarvoor een speciaal contract tot 2034 is afgesloten met de Franse opwerkingsfabriek Orano zodat ook dit plutonium niet in Nederland opgeslagen hoeft te worden.
woensdag 4 november 2020
‘Innovatie gaat het snelst in crisistijd’, die kop stond laatst boven een interview in TW. Ik denk inderdaad dat een neveneffect van de coronacrisis is dat sluimerende maar disruptieve technologie nu begint aan het steile deel van de exponentiële groei. Zo hebben we recent bij TW een uitvraag gedaan naar baanbrekende ingenieursprojecten onder Nederlandse ingenieursbureaus voor onze special Visie 2021 die over zes weken verschijnt. Wat na mijn eerste ronde interviews opvalt is dat er veel projecten met baanbrekende technologie ingestuurd zijn, en bijna alle hebben een link met hoe we omgaan met de covid-19 pandemie.
dinsdag 3 november 2020
Nu Nederland midden in de tweede coronagolf zit, ontstaat er steeds meer interesse in een bewezen desinfectietechniek: UV-C-licht. Gecertificeerde lampenproducenten en dubieuze websites bieden systemen aan die beloven om oppervlaktes, voorwerpen en lucht in ruimtes te ontsmetten met dit kiemdodende licht.
vrijdag 30 oktober 2020
Waarom wordt er geen stokje gestoken voor de samenwerking tussen de twee Amsterdamse universiteiten en het Chinese techbedrijf Huawei? Dat kunnen we niet en dat hoeft ook niet, schrijft het kabinet in zijn reactie.
dinsdag 27 oktober 2020
Beveiliging op het internet is een eindeloos kat-en-muisspel. Terwijl beveiligingsspecialisten voortdurend nieuwe manieren bedenken om onze digitale gegevens te beschermen, verzinnen cybercriminelen nieuwe sluwe manieren om die verdediging te omzeilen. Onderzoekers van de TU/e hebben nu bewijs gevonden van een geavanceerde Russische online marktplaats die honderdduizenden zeer gedetailleerde gebruikersprofielen verhandelt. Deze 'fingerprints' stellen criminelen in staat om ultramoderne authenticatiesystemen te omzeilen, waardoor ze toegang krijgen tot waardevolle gebruikersinformatie, zoals creditcardgegevens.