donderdag 3 september 2020
Aardbeving- en orkaanbestendige woningen kunnen elk jaar duizenden levens redden. Helaas belandt de beschikbare bouwkundige kennis vaak niet in de risicogebieden. Eefje Hendriks promoveert deze maand bij de faculteit Bouwkunde op dit probleem. Ze pleit ervoor om tijdens wederopbouw in ontwikkelingslanden meer gebruik te maken van lokale expertise.
maandag 31 augustus 2020
De Tweede Kamer bestookt het kabinet met vragen over de samenwerking van de twee Amsterdamse universiteiten UvA en VU met het Chinese techbedrijf Huawei. Wat is het probleem?
woensdag 12 augustus 2020
Eind juli maakte het Amerikaanse National Institute of Standards & Technology (NIST) de zeven finalisten bekend van een meerjarige wedstrijd voor post-quantum-encryptiemethodes die in 2017 begon. Uit deze finalisten zullen een of meer kandidaten gekozen worden die als standaard zullen dienen om gewone, klassieke computers te beschermen tegen aanvallen van toekomstige quantumcomputers.
vrijdag 10 juli 2020
In een fijne aflevering van de podcast De Technoloog word je heerlijk bijgepraat over de stand van zaken rond de F35, alias de JSF. Militair historicus Christ Klep is een joviale, humoristische kerel, die vol zit met mooie anekdotes. Hij sleutelt ook wel eens aan een auto, stelt hij de techneut gerust.
donderdag 11 juni 2020
In de strijd tegen het coronavirus is afstand houden een van de belangrijke maatregelen, maar dat is niet voor iedereen even makkelijk. Afgelopen weken ging Nederland massaal naar bouwmarkten en tuincentra, en stroomden met het mooie weer parken vol. Te vol. Eenvoudige hulpmiddelen én goede informatievoorziening zijn het meest effectief om mensen ‘op afstand te houden’, zegt TU/e-omgevingspsycholoog Antal Haans. Op dat laatste vlak zijn verschillende TU/e’ers nu druk bezig om de maatschappij te helpen bij de vormgeving van het nieuwe normaal.
dinsdag 9 juni 2020
Indoor sporten mag binnenkort weer, maar hoogintensieve trainingen zijn nog niet aan de orde: teveel zweten en hijgen vergroot het gevaar op verspreiding van het coronavirus. Is daar geen technische oplossing voor te verzinnen?
donderdag 28 mei 2020
In slecht geventileerde ruimtes kunnen kleine hoest- of spreekdruppeltjes minutenlang in de lucht blijven hangen. Dat ontdekten Amsterdamse fysici en medici met een laserlichttechniek. Dit kan betekenen dat het ventileren van publieke ruimtes, zoals restaurants, openbaar vervoer, verzorgingstehuizen en ziekenhuizen, belangrijk is om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Hun resultaten zijn gepubliceerd in het vakblad The Lancet Respiratory Medicine.
zondag 24 mei 2020
Volgens Jan Klein gaat er in de zorg meer mis dan we beseffen. De hoogleraar patient safety engineering gaat in september met pensioen en legt uit hoe het veiliger kan.