Vervoer & Logistiek

‘Auto’s realistischer beoordelen’

dinsdag 14 januari 2020

Euro NCAP, bekend van de botsproeven, heeft het groene initiatief Green NCAP gelanceerd om de Europese autovloot minder vervuilend en efficiënter te maken. TNO sloot zich hierbij aan en doet de technische testen. Pim van Mensch zit in de technische werkgroep. ‘We kijken verder dan de verplichte testprocedures.’

Tip: TU Delft lezing over klimaatneutraal vliegen

dinsdag 14 januari 2020

‘Er is veel gaande in de luchtvaart. We hebben het over vliegschaamte en we moeten naar elektrisch vliegen. Wat is haalbaar en wat is reëel? Wat moeten we doen? Want er moet iets gebeuren en heel erg snel’, begint TU Delft hoogleraar Henri Werij, decaan van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, zijn Van Leeuwenhoeklezing.

Waar mag ik vliegen met een drone?

woensdag 25 december 2019

Drones worden op steeds meer plekken verkocht en het aantal hobbygebruikers neemt snel toe. Naar schatting zijn er in Nederland nu zo'n 100.000 recreatievliegers. Net als professionele dronevliegers moeten amateurs zich aan allerlei regels houden. Zo moeten ze hun drone altijd kunnen zien, mogen ze niet in het donker vliegen en niet hoger dan 120 meter gaan. Ook zijn er in heel Nederland no-flyzones, waar drones niet mogen vliegen omdat er bijvoorbeeld een luchthaven in de buurt is.

Er zweeft iets boven Groningen

zaterdag 21 december 2019

‛Heel erg blij’ is de Groningse gedeputeerde Mirjam Wulfse. In haar provincie start eind 2020 de bouw van het European Hyperloop Center (EHC). Zeeland was ook in de race maar Groningen scoorde op alle punten beter, liet ceo Tim Houter van initiatiefnemer Hardt Hyperloop op vrijdag 20 december weten.

Boeing-angst

donderdag 19 december 2019

‘Het spijt mij om dit te zeggen, maar voor de eerste keer in mijn leven ben ik huiverig om mijn gezin met een Boeing te laten vliegen’, schreef Ed Pierson in juni 2018 in een mailtje aan de baas van het 737-programma. Pierson was productiemanager in de assemblagehal waar de nieuwste exemplaren van het succesvolste vliegtuigtype aller tijden, nu in de 737 Max-variant, in hoog tempo naar buiten rolden.

Drones inzetten voor levensreddende operaties

donderdag 19 december 2019

Zo groots als de eerste editie werd geopend met een indrukwekkende lichtshow, zo rustig is de aftrap van de tweede editie van de Amsterdam Drone Week, die van 4 tot en met 6 december plaatsvond in de RAI. Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat en ambassadeur van de Amsterdam Drone Week, kan er dit jaar helaas niet bij zijn en heet daarom de bezoekers welkom middels een videoboodschap: ‘Vorig jaar gaf ik al aan dat onbemande luchtvaart in een razend tempo toeneemt. We gebruiken drones nu al voor infrastructuurinspecties en het maken van luchtfoto’s. Komende zomer voeren we nieuwe Europese regels in, die moeten leiden tot één uniforme Europese dronemarkt. Deze week komt alle kennis weer bij elkaar en samen zetten we de volgende stap.’

Tip: Modulaire autonome e-auto

vrijdag 13 december 2019

Zowel het autonoom rijden als het elektrisch rijden zijn momenteel grote punten van aandacht bij de autofabrikanten. Ook het Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt is druk aan het werk met deze technologieën en combineert beide in het Urban Modular Vehicle: een autonoom rijdend voertuig dat vier zitplaatsen aanbiedt en een gaspedaal, noch een stuur bevat: het voertuig rijdt volledig zelfstandig.