vrijdag 11 september 2020
Meer goederen over water vervoeren kan de druk op de wegen verminderen en de uitstoot reduceren, maar de Europese scheepvaartsector wordt tegengehouden door een tekort aan arbeidskrachten. Autonoom varen – op een vergelijkbare manier als bij zelfrijdende auto’s – zou kunnen helpen de capaciteit uit te breiden. Veiligheidseisen en wettelijke obstakels staan deze ontwikkeling nog in de weg.
dinsdag 1 september 2020
Na 31 geheime testvluchten presenteerde het Amerikaanse Otto Aviation in augustus zijn Celera 500L. Dit zespersoonstoestel gebruikt 8 keer minder brandstof dan een vergelijkbaar straalvliegtuig, wat neer komt op een 80% reductie van de CO2-emissie per passagier.
maandag 24 augustus 2020
De luchtvaart is verre van duurzaam. Een mogelijke oplossing het gebruik van waterstof als brandstof. Waterstof produceert immers geen schadelijke emissies en wordt daarom al langer aangeprezen als een duurzame brandstof. Het begint nu ook steeds serieuzer onder de aandacht te komen bij de luchtvaartindustrie. De eerste tests worden inmiddels uitgevoerd.
vrijdag 21 augustus 2020
In deze rubriek staat TW stil bij opmerkelijke feiten, die een verrassende blik werpen op de lopende actualiteit. Deze keer viel ons op dat een Formule 1 bolide in de jaren '80 een vermogen van 1.400 pk had. En met de regels van toen zou je anno 2020 een motor met duizenden pk’s kunnen bouwen.
woensdag 12 augustus 2020
Na een jarenlange ‘imagoherstellende’ publiciteitsaanloop is Volkswagens elektrische generatie eindelijk werkelijkheid. Bij de eerste testritten met de ID.3 blijkt dat Volkswagen Group met zowel de auto als de regeltechniek en het softwareconcept nieuwe wegen inslaat. Hij heeft Golf-afmetingen, maar door zijn ‘skateboard platform’ bodemgroep (met de zware lithium-ion-accu en e-motor onderin) biedt hij limousine interieurruimte.
donderdag 30 juli 2020
De ‘Goede vraag’ in TW13 gaat over de juiste manier om de CO2-emissie van een elektrische auto te berekenen. Hier wordt wel heel creatief gerekend. Daarom hier een reactie.
dinsdag 28 juli 2020
De duizelingwekkende snelheid waarmee batterijen lichter, goedkoper en duurzamer worden, zet de wereld op zijn kop. Het is een kwestie van tijd voor de brandstofauto op ieder vlak achterhaald is, stelt ideeënmachine en cijfermonster Auke Hoekstra (TU/e). Dan komt het vrachtvervoer.
maandag 20 juli 2020
Afgelopen vrijdag behaalde de Delft Hyperloop een snelheid van 360 km/h op een testbaan in Hilversum. Daarmee verbrak het team het eigen snelheidsrecord van 202 km/h. De recordpoging vond plaats omdat de 2020 SpaceX Hyperloop Pod Competition in de VS niet doorging vanwege de coronacrisis. De testbaan lag in de buitenlucht en niet in een vacuümbuis zoals bij de internationale hyperloopwedstrijd.