Vervoer & Logistiek | Technisch Weekblad
Vervoer & Logistiek

Lossen doet het schip straks helemaal zelf

woensdag 25 maart 2020

De nieuwe sleephopperzuiger Anchorage is bij de tewaterlating al een schip met een geschiedenis. Barkmeijer Shipyards, inmiddels onderdeel van Thecla Bodewes (TB) Shipyards, ontwikkelde deze innovatieve sleephopperzuiger in eerste instantie voor de Britse klant Hanson, maar het schip wordt dit jaar opgeleverd aan een Nederlandse klant, De Hoop Terneuzen.

Grootste kraanschip in Rotterdamse haven

woensdag 25 maart 2020

Op 22 maart kwam 's werelds grootste kraanschip voor het eerst naar de Haven van Rotterdam. Het vlaggenschip van Heerema Marine Contractors uit Leiden kwam in de zomer van 2019 in de vaart, en installeerde al productieplatforms voor de olie- en gasindustrie voor de Israëlische en Braziliaanse kust.

Composieten upgrade voor verouderde bruggen

donderdag 19 maart 2020

Veel bruggen en viaducten in Nederland zijn verouderd en aan revisie toe; ze voldoen niet meer aan de huidige veiligheidseisen. Zo gaat er meer en ook zwaarder verkeer overheen. Onderhoud is doorgaans kostbaar en het alternatief is slopen en opnieuw opbouwen.

Lockheed U-2 verder gemoderniseerd

donderdag 12 maart 2020

De Lockheed U-2 Dragon Lady had met haar 65 jaar gepensioneerd moeten zijn, echter het zit er niet in voor deze vliegende dames. Met de huidige update van camera’s en andere sensoren verwacht de USAF dat het toestel nog zeker 40 jaar mee gaat. Daarmee sluit de Dragon Lady aan in de steeds groeiende lijst van ‘antieke’ vliegtuigen die bij de USAF dienst doen.

Blijf niet aan die laadpaal kleven

maandag 9 maart 2020

Hetzelfde beleid dat elektrische auto’s populair maakte, een laadpaal voor de deur en een vaste parkeerplek, brengt verdere groei van elektrisch vervoer in gevaar. Met minder dan vier procent van het totaal zijn elektrische auto’s nog een kleine minderheid, maar hun aantal groeit snel. Zo verdubbelde het aantal volledig elektrische auto’s vorig jaar, terwijl het aantal plug-in hybriden gelijk bleef. En de ambities rijken veel verder. Het Klimaatakkoord belooft dat in 2030 alle nieuw aangeschafte auto’s elektrisch zijn.

Volautomatische parkeertoren

donderdag 5 maart 2020

Om de parkeerkrapte in grote steden tegen te gaan, ontwikkelden Jantinus Kappe en zijn zoon Arnaud een volautomatisch parkeersysteem dat auto’s handig ‘stapelt’.

Schaalbare fabriek voor productie op maat

donderdag 27 februari 2020

Toen Philips in 2016 de armaturenfabriek in Emmen sloot, gingen daarmee zo’n 250 banen verloren én stond er opeens een lege fabriekshal nabij de stad. Het was een klap die hard aankwam in de Drentse gemeente. Zij vroeg partijen met een plan te komen voor de toekomst van de fabriek en die kwamen er. Het winnende voorstel kwam van Chezz Partners, dat er met de hulp van de NOM, de provincie Drenthe, de gemeente Emmen en het ministerie van (destijds) Economische Zaken Technologies Added opzette: een fabriek als service.