Vervoer & Logistiek | Technisch Weekblad
Vervoer & Logistiek

“Brainportlijn biedt de TU/e een ideale testomgeving”

woensdag 11 november 2020

Een emissieloos ov-systeem waarbij voertuigen over vrije rijbanen rijden, moet in 2030 binnen de Brainportregio de campussen met elkaar verbinden. Deze Brainportlijn gaat volgens de initiatiefnemers de mobiliteitsproblemen in de regio oplossen en moet uitgroeien tot een exportproduct. Carlo van de Weijer, directeur van TU/e-instituut EAISI, ziet er de ideale testomgeving in voor allerlei onderzoek dat hieraan gerelateerd is. Om de lijn verder te kunnen ontwikkelen, vragen de initiatiefnemers om één miljard euro uit het Nationale Groeifonds.

Nieuw supersonisch prototype

vrijdag 16 oktober 2020

De Amerikaanse startup Boom Supersonic hoopt over 10 jaar een nieuw supersonisch vliegtuig op de markt te brengen: de Ouverture met plek voor 65 à 90 personen. Geschatte kosten: € 170 miljoen per stuk. Begin oktober presenteerde het bedrijf het eerste prototype, de XB-1 van 21 m lang met alleen plek voor piloten. Volgend jaar hoopt Supersonic Boom bij de eerste testvluchten Mach 1,3 te halen.

Recyclesnufjes van Luca online onthuld

donderdag 8 oktober 2020

Luca is af. Studententeam TU/ecomotive’s nieuwe milieubewuste auto, grotendeels gemaakt van afval, is op 8 oktober gepresenteerd - vanwege de coronapandemie online en enkele maanden later dan gepland. Die vertraging heeft er wel voor gezorgd dat het interieur van de sportieve elektrische tweezitter nog meer recyclesnufjes bevat dan het in december gepresenteerde ontwerp.

‘Zonnige’ vrachtwagens komen eraan

maandag 14 september 2020

Tien grote Nederlandse en Belgische vrachtwagens rijden vanaf 8 september vier maanden rond met zonnepanelen op hun daken. ‘SolarOnTop’ van IM Efficiency verzorgt de totale elektriciteitsvoorziening.