Vervoer & Logistiek | Technisch Weekblad
Vervoer & Logistiek

TW Podcast: Wandelend naar je werk op zee

dinsdag 8 juni 2021

Hoe zet je veilig mensen over van bewegende schepen naar vaste constructies? Die vraag wordt steeds relevanter nu een groot deel van onze energievoorziening offshore komt te staan in de gedaante van grote offshore windturbines. Een podcast met Jan van de Tempel, oprichter van Ampelmann en de ontwikkelaar van de 'loopbrug' naar offshore installatieschepen.

Duitse elektrische motor zendt stroom draadloos naar de rotor

dinsdag 1 juni 2021

Automakers werken wereldwijd aan elektrische motoren die geen permanente magneten gebruiken. Voor die magneten zijn immers zeldzame aardmetalen die voor 97% uit China komen en die alsmaar duurder worden. Ook aardmetalen die elders worden gemijnd belanden toch weer in China om daar verwerkt te worden in permanente magneten. Het winnen van aardmetalen veroorzaakt allerlei sociale en milieuproblemen die afbreuk doen aan het duurzame imago van een elektrische auto.

Stil racemonster met 200 pk elektromotor

maandag 31 mei 2021

Van 0 naar 100 km/h in minder dan 3 seconden, een topsnelheid van 300 km/h en 200 pk vermogen. De Delta-XE die het studententeam Electric Superbike Twente uit Enschede heeft gepresenteerd heeft alles wat een racemotor nodig heeft – nou ja, behalve de ronkende motor dan.

Ruim baan voor de fietser

dinsdag 18 mei 2021

In Parijs moeten automobilisten massaal ruimte maken voor de fiets. De Nederlandse fietscultuur dient hiervoor als inspiratiebron, aldus promovendus (en fietsactivist) Brett Petzer. Als het aan de Zuid-Afrikaan ligt, claimen fietser en voetgangers overal ter wereld de ruimte terug die nu door auto’s wordt ingenomen. “Automobilisten worden als vanzelfsprekend gefaciliteerd, terwijl fietsers en voetgangers actie moeten voeren voor hun rechten. Daar zit iets scheef.”

Green Team ondanks vertraging trots op Aurora X

maandag 3 mei 2021

Green Team Twente presenteerde vrijdagmiddag de Aurora X. Hoewel de waterstofauto nog niet helemaal af is en er vroegtijdig een streep ging door de Shell Eco Marathon, blikt het studententeam tevreden terug op een even succesvolle als intense bouwperiode, aldus communicatiemanager teamlid Anna Bruijning (communicatie).