Vervoer & Logistiek | Technisch Weekblad
Vervoer & Logistiek

Zo kunnen hybride vliegtuigen de luchtvaart vergroenen

vrijdag 20 november 2020

De Europese luchtvaart zorgt voor €500 miljard per jaar aan inkomsten en 9,3 miljoen banen. Maar de sector zorgt ook voor veel milieubelasting, die sterk zal moeten verminderen. Vliegen veroorzaakt meer dan 2% van de wereldwijde emissie van broeikasgassen en circa 3% van de Europese. Duurzamere vliegtuigen zijn daarom onontbeerlijk om het Europese doel van net-zero klimaatemissie in 2050 te realiseren.

Eerste hyperloopritje met mensen aan boord

woensdag 18 november 2020

In de woestijn van Nevada raasde begin november een ‘pod’ met twee mensen aan boord door een 500 m lange vacuümbuis. Het ritje duurde slechts 15 seconde waarin de ‘pod’ een topsnelheid haalde  van 172 km/h. Niet eerder vervoerde de hyperloop-pod van Virgin Hyperloop mensen.

“Brainportlijn biedt de TU/e een ideale testomgeving”

woensdag 11 november 2020

Een emissieloos ov-systeem waarbij voertuigen over vrije rijbanen rijden, moet in 2030 binnen de Brainportregio de campussen met elkaar verbinden. Deze Brainportlijn gaat volgens de initiatiefnemers de mobiliteitsproblemen in de regio oplossen en moet uitgroeien tot een exportproduct. Carlo van de Weijer, directeur van TU/e-instituut EAISI, ziet er de ideale testomgeving in voor allerlei onderzoek dat hieraan gerelateerd is. Om de lijn verder te kunnen ontwikkelen, vragen de initiatiefnemers om één miljard euro uit het Nationale Groeifonds.

Nieuw supersonisch prototype

vrijdag 16 oktober 2020

De Amerikaanse startup Boom Supersonic hoopt over 10 jaar een nieuw supersonisch vliegtuig op de markt te brengen: de Ouverture met plek voor 65 à 90 personen. Geschatte kosten: € 170 miljoen per stuk. Begin oktober presenteerde het bedrijf het eerste prototype, de XB-1 van 21 m lang met alleen plek voor piloten. Volgend jaar hoopt Supersonic Boom bij de eerste testvluchten Mach 1,3 te halen.

Recyclesnufjes van Luca online onthuld

donderdag 8 oktober 2020

Luca is af. Studententeam TU/ecomotive’s nieuwe milieubewuste auto, grotendeels gemaakt van afval, is op 8 oktober gepresenteerd - vanwege de coronapandemie online en enkele maanden later dan gepland. Die vertraging heeft er wel voor gezorgd dat het interieur van de sportieve elektrische tweezitter nog meer recyclesnufjes bevat dan het in december gepresenteerde ontwerp.