Vervoer & Logistiek

#50: een persoonlijke balans

donderdag 5 december 2019

Slechts mijn trouwste lezer(es) of de nerdy persoon die op LinkedIn mijn publicatielijst als een reiger in de gaten houdt, zal het weten: dit is mijn vijftigste column in TW. Deze alfa had nooit gedacht zo bèta te zullen zijn. Halverwege 2015 produceerde ik mijn eerste stuk, over de zelfrijdende auto. In de wereldkantelende vierenhalf jaar die sindsdien zijn verstreken (Brexit-worsteling, Donald Trump et cetera) heb ik de verstrengeling van mens, techniek en samenleving op allerlei manieren in kort bestek onderzocht en geïllustreerd. En al doende, ook mijn dochter volgend voor wie een internetloze werkelijkheid nooit heeft bestaan, ben ik me onsentimenteel gaan realiseren dat we in gelijke mate winnaars en verliezers zijn.

Goede vraag: verpesten navigatie-apps de leefbaarheid in woonwijken?

dinsdag 3 december 2019

Datawetenschapper Tias Guns (Vrije Universiteit Brussel) is er van overtuigd: navigatie-apps als Waze en Google Maps zorgen voor meer sluipverkeer op routes die daar niet voor bedoeld zijn en dat is gevaarlijk. Precies in de spits als sluiproutes files vermijden, brengen ouders ook hun kinderen naar school. Krijgen we na vlieg-, vlees- en betonschaamte nu ook sluipweggetjesschaamte? En welke oplossingen zijn denkbaar?

Honda F1 technisch directeur Tanabe: ‘Samenwerking met onze jet turbine R&D cruciaal’

vrijdag 22 november 2019

Max Verstappen maakt het de voorheen oppermachtige Mercedes- en Ferrari-teams dit jaar lastig. Dat is voor een belangrijk deel terug te voeren op de prestaties van de Honda RA419h krachtbron in zijn Red Bull RB15 wagen. Tijdens een deep dive bij de Honda-crew kregen we op het rennerskwartier in Francorchamps in België een uniek inzicht in het R&D-proces van de Formule 1 krachtbron.