Vervoer & Logistiek | Technisch Weekblad
Vervoer & Logistiek

Wereldprimeur: eerste vlucht met duurzame kerosine

maandag 8 februari 2021

KLM heeft eind januari 2021 de eerste passagiersvlucht ter wereld uitgevoerd waarbij ook gebruik is gemaakt van duurzame synthetische kerosine. Dat is bekend gemaakt tijdens de internationale conferentie over duurzame synthetische luchtvaartbrandstoffen (SAF) in Den Haag.

Elektrische auto van Sony op de weg

maandag 18 januari 2021

Vorig jaar verraste elektronicafabrikant Sony op de Consumer Electronics Show (CES) met de presentatie van een prototype elektrische auto. De reacties waren zo enthousiast dat Sony het concept heeft doorontwikkeld en op CES van dit jaar beelden heeft getoond van een daadwerkelijke proefrit op de weg door de Vision-S.

'Breng het vaccin naar de mensen'

dinsdag 12 januari 2021

Een groep Eindhovense logistiek-experts verbonden aan het European Supply Chain Forum stelt voor om het gros van de coronavaccins naar de mensen toe te brengen en thuis in hun vertrouwde omgeving toe te dienen. Daarvoor zou een honderdtal koelwagens met elk vier tot tien ‘prikkers’ voldoen. Volgens universitair hoofddocent Willem van Jaarsveld van de groep Operations, Planning, and Control (OPAC) is dat een snellere en veiligere aanpak dan iedereen naar centrale priklocaties te laten komen.

Wedstrijdje ver-plassen over solid state batterij

dinsdag 15 december 2020

Solid state batterijen gelden al decennia als de grote belofte in batterijenland. Door het vervangen van vloeibaar elektrolyt in Li-ion-batterijen door een vast materiaal kan de energiedichtheid omhoog en gaat de brandgevaarlijkheid omlaag. De batterij wordt minder gevoelig voor doorprikken en vorming van dendrieten die kortsluiting kunnen veroorzaken. Tot nu was niemand geslaagd in de grote uitdaging om een vast materiaal te vinden dat snel genoeg elektronen doorgeeft. Maar deze maand buitelen plotseling de bedrijven over elkaar heen met grootse aankondigingen over vaste-stof-batterijen.

NRC verwijdert suggestie van betrokkenheid TU/e en ASML bij spionagezaak

vrijdag 11 december 2020

In het artikel dat NRC gisteravond liet uitgaan over de twee Russische diplomaten die werden ontmaskerd als officieren van de Russische inlichtingendienst SVR, staat dat 'het voor de hand ligt dat het gaat om bedrijven als ASML en de TU Eindhoven’ als mogelijke organisaties waar de twee actief zouden zijn geweest. Volgens ASML en de TU/e is die suggestie op niets gebaseerd en op beider verzoek heeft de krant die passage inmiddels verwijderd, laat TU/e-woordvoerder Ivo Jongsma weten.

De grote puzzel

woensdag 2 december 2020

Google Maps en Street View zijn ondenkbaar zonder de evolutie van de smartphone en het plan om zelfrijdende auto’s te ontwikkelen. In de tweede helft van de jaren 0 voorzag Google dat gebruikers met hun mobiel adressen en uitgaansgelegenheden zouden willen vinden en in ruil daarvoor hun persoonlijke gegevens best willen prijsgeven (waarmee Google dan weer gerichte advertenties kan produceren).