vrijdag 7 december 2018
Van gezondheidszorg tot financiële markten, van woonomgeving tot ver in de ruimte; ingenieurs staan aan de basis van alle ontwikkelingen in de maatschappij. Techniek ontwikkelt zich snel en toepassingen zijn steeds sterker verweven. Daarom moeten ingenieurs zich blijven ontwikkelen en leren samenwerken met andere disciplines. Dat kan bij PAO Techniek en Management (PAOTM), aanbieder van postacademische cursussen en opleidingen.
woensdag 28 november 2018
Tien jaar geleden zette de Tweede Deltacommissie waterveiligheid weer stevig op de kaart. Sindsdien is veel in gang gezet om risico’s op overstroming te reduceren. Maar zijn al die steviger dijken, robuustere waterkeringen en zandsuppleties aan de kust ook voldoende als de zeespiegel versneld gaat stijgen, vanwege een niet te beteugelen CO2-uitstoot?
maandag 26 november 2018
Rijkswaterstaat heeft een start gemaakt met de grootste onderhoudsopgave uit de Nederlandse geschiedenis. De beheerder moet de komende decennia honderden bruggen, sluizen, viaducten en tunnels uitgebreid renoveren of zelfs vervangen. Dit vergt het uiterste op zowel organisatorisch als technisch vlak en vraagt ook om een nieuwe aanwas van specialisten.
vrijdag 23 november 2018
De TU heeft een nieuwe leerstoel, Ethics of Water Engineering. Hoogleraar Neelke Doorn gaf vorige week haar intreerede. "Soms is het juist belangrijk om niets te bouwen."
maandag 19 november 2018
De bodem van Nederland zakt in het westen sneller dan gedacht, meldt de TU Delft op basis van de nieuwe Bodemdalingskaart Nederland, die morgen wordt gepresenteerd door het Nederlands Centrum voor Geodesie en Geo-Informatica (NCG). In Groningen en het westen toont de nieuwe kaart tal van plaatsen, die meer dan 5 mm per jaar dalen.
donderdag 15 november 2018
Aan de rand van de Carel Coenraadpolder, grenzend aan de Dollard in de meest noordoostelijke punt van Nederland, stortte een golfoploopsimulator vorige week voor het eerst tot 2 m hoge golven over de gras-/kleidijk uit. Het was de eerste nulmeting op een bestaand dijktalud om vast te stellen wanneer de dijkbekleding het begeeft, ofwel wanneer het gras kapot gaat.
dinsdag 13 november 2018
Waterkracht vertegenwoordigt bijna driekwart van de hernieuwbare energie wereldwijd. In het Westen worden nauwelijks dammen meer gebouwd en verdwijnen zelfs in groten getale dammen die aan het einde van hun levensduur zitten: reparatie is te duur.
vrijdag 7 september 2018
Door de Sahara voor de helft vol te zetten met wind- en zonneparken, zou de hoeveelheid neerslag in de woestijn verdubbelen. Dit verrassende positieve neveneffect van grootschalige opwekking van hernieuwbare energie volgt uit een model, dat onderzoekers presenteren in Science.