Werktuigbouw | Technisch Weekblad
Werktuigbouw

NTS ziet toekomst in additive manufacturing

maandag 28 februari 2022

NTS-Group, leverancier van hightech systemen, maakte vandaag bekend dat de onderneming een geavanceerde MetalFABG2 3D-printer heeft geïnstalleerd op haar locatie in Hengelo om hightech OEM’s in de halfgeleiders-, analytische en medische markt beter van dienst te kunnen zijn.

Docu over waterstof: ‘Er is nog een wereld te winnen’

vrijdag 10 december 2021

Geen waterstofrace, maar een documentaire over waterstof en duurzaamheid. Studententeam Green Team Twente greep de coronacrisis aan om eens totaal iets anders te proberen. Hun documentaire gaat op 17 december in première. Teamleden Benthe Commissaris en Wouter Groote Veldman vertellen over het hoe en waarom van de documentaire.

‘We moeten anders gaan denken over koeling’

woensdag 8 december 2021

Koeling van voedsel, medicijnen en gebouwen is een hoeksteen van onze moderne manier van leven, maar het is ook een grote bron van broeikasgasemissies. Als de wereld in de komende decennia klimaat- en ontwikkelingsdoelen wil realiseren, zullen we anders over moeten gaan nadenken over de manier waarop we dingen koel houden, stelt professor Toby Peters (University of Birmingham).

Solar Boat gaat vliegen met Formule 1-stuur

zaterdag 4 december 2021

Met onder andere een Formule 1-stuur, een membraam om de motor en een betere batterij hoopt Solar Boat Twente in 2022 beter te presteren met de boot ‘Echo’. Dat maakte teammanager Robin Rijnhout gisteren bekend vanuit de Twentse Bierbrouwerij tijdens hun ‘concept reveal’.

Gewichtheffen voor miljonairs

maandag 22 november 2021

Als je geen bergen en water hebt, maar toch de zwaartekracht wilt gebruiken voor energieopslag, dan kan je altijd nog een gigantische hijskraan bouwen, die vele duizenden blokken beton van 35 ton per stuk optilt en ontlaadt door ze weer te laten zakken.

SpinLaunch wil satellieten de ruimte in slingeren

dinsdag 16 november 2021

De Amerikaanse startup SpinLaunch wil raketten voor de ruimtevaart grotendeels overbodig maken. Door objecten in een grote geëlektrificeerde vacuüm schijf hard in de rondte te slingeren en precies op het juiste moment los te laten, denkt het lanceringen 10 keer energiezuiniger en vier keer goedkoper te kunnen maken dan nu.

Luchtkwaliteit Eindhoven aantoonbaar beter met ‘Longen van de Stad’

woensdag 10 november 2021

De luchtkwaliteit in Europa en in Nederland voldoet op veel plaatsen niet aan de advieswaarden van de World Health Organization (WHO). Het slim integreren van luchtzuiveringstechnologie op vervuilende hotspots in de openbare ruimte kan de fijnstofconcentraties in steden substantieel verminderen. Dat concluderen de TU/e, ENS Clean Air, Air Liquide en de gemeente Eindhoven uit het pilotproject ‘Longen van de Stad’, waarbij in het centrum van Eindhoven het effect van luchtzuiveringsinstallaties in ondergrondse parkeergarages is gemeten.