Werktuigbouw

Robot oogst selectief asperges

Vroeger was het een lucratieve vakantiebaan: asperges oogsten. Maar de tijden veranderen en tegenwoordig moeten aspergetelers vechten om voldoende werkkrachten te krijgen om in het aspergeseizoen de kostbare oogst binnen te halen. AvL Motion ontwikkelt met ondersteuning van TCPM Ingenieurs & Adviseurs een autonome aspergeoogstrobot die door slechts één persoon bediend hoeft te worden.

Prototype Einstein Telescoop verrijst in Maastricht

Wat nu nog een rommelige hal is van de voormalige redactie en drukkerij van Dagblad de Limburger is over een jaar een van de meest hightech laboratoria in de wereld. Hier integreren en testen onderzoekers technieken voor de toekomstige Einstein Telescoop voor zwaartekrachtsgolven. Hiervoor ontwikkelen ze een prototype genaamd ETPathfinder. Prototype en telescoop gaan preciezer werken dan de huidige techniek en de beperkingen van de kwantummechanica toe lijken te laten.

Eerste 3D-geprinte metalen brug wordt getest bij de Universiteit Twente

De eerste 3D-geprinte, metalen voetgangersbrug staat sinds 3 september bij de Universiteit Twente. Daar zal hij de komende weken getest worden samen met het Londense Imperial College. Vervolgens zal er een sensornetwerk op geïnstalleerd worden. Als alles volgens planning verloopt, zal hij begin 2020 op zijn permanente locatie over de gracht aan de Oudezijds Achterburgwal in Amsterdam geplaatst worden.

Seattle bouwt wolkenkrabber in recordtijd

Sedert begin augustus is de 260 m hoge Rainier Square Tower de op een na hoogste wolkenkrabber in Seattle, een stad met veel seismische activiteit. Hoofdaannemer Erection Co wist het 58-etages tellende gebouw in slechts 10 maanden op de fundering te plaatsen. Deze recordtijd werd mogelijk dankzij speedcore, een systeem waarbij de wanden van de kern niet gemaakt worden van gewapend beton maar van beton dat gesandwiched wordt tussen stalen platen.

Tip: Alleen heel chique groentes gaan omhoog

Het Schotse bedrijf ‘Intelligent Growth Solutions’ (IGS)  bouwt groentetorens van 9 verdiepingen, waarbij op iedere verdieping honderden LED-lampjes precies de juiste golflengte uitstralen die het gewas op dat moment nodig heeft. De eigenaar meldt dat hij zijn boerderij met één hand kan aansturen.

Elektrische Lamborghini

Eerder staken concepten al eens de kop op, maar nu komt hij er dan toch echt: de eerste elektrische Lamborghini. Op de IAA, de Internationale Automobil-Ausstellung in Frankfurt wil de Italiaanse autofabrikant de Sián tonen: de eerste Lamborghini met hybride aandrijflijn.

Sporten in je trui

Vier Nederlandse teams met één missie: het winnen van de World Solar Challenge. Drie teams nemen het tegen elkaar en tegen teams uit andere landen op in de Challenger-klasse, waarbij de zelfontworpen zonnewagens in zo kort mogelijke tijd een afstand van 3.021 km moeten afleggen. Het vierde team racet in de Cruiser-klasse, waarbij er extra punten te verdienen zijn door de zonnewagen zoveel mogelijk te ontwerpen als echte gezinsauto.

Hoe goed een racewagen ook in elkaar is gezet, de coureur bepaalt in belangrijke mate het succes van de bolide. Bij de zonnewagens in de World Solar Challenge is dat niet anders.

Naar boven