Werktuigbouw | Technisch Weekblad
Werktuigbouw

3D-printkop maakt botimplantaat

donderdag 18 februari 2021

Bot kapot, 3D-printer aan, botcellen erbij en opereren maar. Met deze methode kunnen mensen met een botbreuk die niet geneest geholpen worden. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht perfectioneren de productie van geprinte botimplantaten die meer en meer op echt bot lijken. Ze printen viskeuze mengsels van polymeren en mineralen die lichaamseigen cellen de plek geven om weer uit te groeien tot nieuw bot.

Wielen én poten maken TIGER X-1 geschikt voor elk terrein

maandag 15 februari 2021

Dit is de TIGER X-1, een autonome robotwagen met zowel wielen als robotpoten. Het voertuig blinkt uit op moeilijk begaanbare terrein, zoals de jungle. Hij is bovendien inzetbaar op de maan of andere planeten, beloven de makers. Als rijden niet kan, gebruikt het zijn robotpoten om over obstakels heen te ‘stappen’.

Mechanical Engineering (TU/e) terug naar numerus fixus

vrijdag 22 januari 2021

Om de instroom van eerstejaars in toom te houden, voert de faculteit Mechanical Engineering aan de TU/e vanaf het collegejaar 2022-2023 weer een numerus fixus in. Het schrappen daarvan leidde dit collegejaar tot een stormachtige en ongewenste groei van het aantal eerstejaars. Opleidingsdirecteur Hans Kuerten zegt dat er geen alternatief voorhanden is, al begrijpt hij ook de onvrede bij het bedrijfsleven, waar men juist wil dat zoveel mogelijk studenten met de opleiding kunnen beginnen.