Werktuigbouw | Technisch Weekblad
Werktuigbouw

Wat doet de hersentumor?

vrijdag 18 december 2020

Goedaardige tumoren in de hersenen stellen artsen voor een dilemma: is een risicovolle operatie noodzakelijk, of is bestralen bij dit gezwel een verstandiger plan? Promovendus Patrick Langenhuizen analyseerde duizenden MRI-scans van zogeheten brughoektumoren om die vraag te beantwoorden.

Sensor helpt tegen broekplassen

woensdag 16 december 2020

In je broek plassen is geen lolletje. Een nieuw medisch hulpmiddel, de SENS-U, meet hoe vol de blaas is en geeft zo nodig een seintje als het tijd is om te gaan plassen.

Tien nieuwe verkenningsrobots voor Defensie

woensdag 9 december 2020

Het Ministerie van Defensie heeft vandaag tien experimentele Throwabot-verkenningsrobots van hightech consultancy TMC ontvangen. De Throwabot is een op afstand bestuurbare, robuuste, lichte robot. Hij is voorzien van een microfoon en een camera en de bestuurder kan horen en zien wat de kleine robot waarneemt. Defensie wil onderzoeken of de ongewapende verkenningsrobot de situational awareness van het personeel kan verhogen bij het opereren in verstedelijkte gebieden. Een verbeterde situational awareness draagt bij aan de verhoging van de veiligheid van de eigen militairen.

Waterstofdrone vliegt urenlang

donderdag 19 november 2020

Onderzoekers van de TU Delft hebben met de Koninklijke Marine en de Kustwacht Nederland een waterstofdrone ontwikkeld die verticaal kan opstijgen en landen en urenlang horizontaal kan vliegen.

Eerste Nederlandse elektrische vliegtuig onthuld

dinsdag 17 november 2020

Tijdens een feestelijke online presentatie op 9 november onthulde het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) een Pipistrel Velis Electro, geschonken door accountants- en belastingadviseurbedrijf PwC. Met dit elektrisch aangedreven vliegtuig hoopt NLR meer te leren over elektrisch vliegen en bij te dragen aan een klimaatvriendelijkere luchtvaartsector. Het kreeg het Nederlandse registratienummer PH-NLX.

Druppel op een gloeiende plaat

maandag 9 november 2020

Het afkoelen van roodgloeiend staal, nadat het is platgewalst tot platen van de gewenste dikte, luistert nogal nauw. Promovenda Camila Gomez bootste in het lab het koelproces van de hoogovens van Tata Steel na en vond uit dat je beter kunt koelen met warmer water.