Werktuigbouw | Technisch Weekblad
Werktuigbouw

IJzerpoeder als warmtebron voor brouwerij

maandag 2 november 2020

Bij de Bavaria-brouwerij in Lieshout heeft een maand lang een installatie van 100 kW proefgedraaid met ijzerpoeder als warmtebron. Het Metal Power Consortium en studententeam SOLID brachten de installatie uit Budel naar Lieshout. ‘Het doel was aantonen dat industriële toepassing van deze techniek mogelijk is,’ zegt Sofie Scheij van het studententeam. ‘Om de hele brouwerij te bedienen zouden we een installatie nodig hebben die nog 150 keer zo groot is. Dit is een show case om te laten zien dat het mogelijk is,’ vult  directeur Peer Swinkels van Bavaria aan.

3D-printen van keramiek

maandag 26 oktober 2020

Op de één of andere manier blijven de paden van Steyn Westbeek en Thomas Hafkamp elkaar bij toeval kruisen. Ze begonnen ooit tegelijk aan hun studie Werktuigbouwkunde, ontmoetten elkaar weer bij University Racing Eindhoven en sluiten hun tijd aan de TU/e ook op exact dezelfde dag weer af. Ze promoveren op 26 oktober allebei op onderzoek aan 3D-printen van keramiek; Westbeek als materialenkenner en Hafkamp als regeltechnicus.

Nieuw supersonisch prototype

vrijdag 16 oktober 2020

De Amerikaanse startup Boom Supersonic hoopt over 10 jaar een nieuw supersonisch vliegtuig op de markt te brengen: de Ouverture met plek voor 65 à 90 personen. Geschatte kosten: € 170 miljoen per stuk. Begin oktober presenteerde het bedrijf het eerste prototype, de XB-1 van 21 m lang met alleen plek voor piloten. Volgend jaar hoopt Supersonic Boom bij de eerste testvluchten Mach 1,3 te halen.

Precisie geregeld voor landbouw

vrijdag 9 oktober 2020

Na zijn zegetocht met het eerste Solar Team Eindhoven studeerde Roy Cobbenhagen cum laude af op een studie naar de potentie van zonneauto’s in de praktijk. Vier jaar later voegt hij een doctorstitel toe aan zijn palmares, maar nu in een heel ander vakgebied: regeltechniek voor - met name - precisielandbouw. “Simpel gesteld heb ik gekeken hoe robots kunnen samenwerken voor een betere voedselvoorziening.”

Solarteam mikt op titelprolongatie in België

donderdag 17 september 2020

Solar Team Twente doet dit weekend mee aan de European Solar Challenge, op het circuit in het Belgische Zolder. Het doel: voor de derde keer op rij Europees kampioen worden, het liefst met twee Twentse zonneauto’s op het podium. Teamlid Camiel Lemmens blikt vooruit op de wedstrijd.

Eerste testvlucht schaalmodel Flying-V

donderdag 10 september 2020

Een schaalmodel van het futuristische vliegtuigontwerp Flying-V heeft afgelopen zomer een testvlucht gemaakt bij een Duitse vliegbasis. Het V-vormige toestel, ontworpen door een team van de TU Delft, moet dankzij de vorm 20% minder brandstof gaan gebruiken. Het lukte de dronepiloot om het 3 m brede en 22,5 kg wegende testmodel te laten opstijgen, een aantal testmanoeuvres te laten uitvoeren en te laten landen zodra de accu’s bijna leeg waren.

Kosmische cartograaf Euclid nadert voltooiing

vrijdag 4 september 2020

In een buitenwijk van Toulouse wordt dit najaar de laatste hand gelegd aan de payloadmodule van Euclid, een nieuwe Europese ruimtetelescoop. Na de lancering, eind 2022, gaat Euclid in zes jaar tijd van ruim één miljard sterrenstelsels de vorm en de driedimensionale positie in het heelal vastleggen. De metingen moeten kosmologen een beter inzicht geven in de evolutie van het universum en in de ware aard van donkere materie en donkere energie. Omdat ook de grootschalige geometrie van de kosmos in kaart wordt gebracht, is de ruimtetelescoop naar de Griekse wiskundige Euclides genoemd.

Supersnelle MRI-scan dankzij MR-STAT

vrijdag 4 september 2020

Philips en UMC Utrecht zijn een onderzoekspartnerschap gestart voor het commercialiseren van een MRI-technologie, waardoor patiënten voortaan minder tijd hoeven door te brengen in een MRI-scanner. Deze nieuwe technologie is bedacht door universitair hoofddocent Alessandro Sbrizzi en hoogleraar Nico van den Berg (UMC Utrecht) en werd begin dit jaar door de onderzoekers al naar buiten gebracht.