Werktuigbouw | Technisch Weekblad
Werktuigbouw

Magazine puur en alleen over 3d-printen

dinsdag 12 mei 2015

Van hele gebouwen tot een op maat gemaakte schedel, alles komt tegenwoordig uit de 3d-printer rollen. Vooral ontwerpers maken dankbaar gebruik van de mogelijkheden van additive manufacturing en ook bij het grote publiek is 3d-printen hot. Zó hot zelfs dat New Skool Media en Assembl3d een blog en een old school papieren magazine zijn begonnen, enkel en alleen over dit onderwerp.

Ook Vulcan raketmotor moet veilig terugkeren

woensdag 29 april 2015

  • Helikopter onderschept motor
  • Concurrent Falcon 9

United Launch Alliance (ULA), een joint venture van Boeing en Lockheed Martin, heeft plannen onthuld voor een draagraket die vanaf 2019 commerciële, wetenschappelijke en overheidssatellieten kan lanceren. De Vulcan vervangt de Atlas V die uitgerust is met een Russische RD-180 motor. Door sancties tegen Rusland kan ULA momenteel deze motoren niet importeren.

Ongekend record voor atoomklok

woensdag 29 april 2015

Wetenschappers van het Amerikaanse NIST hebben een bestaande atoomklok dusdanig aangepast dat hij een afwijking heeft van maximaal één seconde in vijftien miljard jaar, ruwweg de leeftijd van het heelal.

Efficiënte elektromotor baart opzien Premium

woensdag 15 april 2015

  • Geschikt voor vliegtuigen
  • 5 kW/kg

Elektrische motoren in industriële toepassingen leveren minder dan 1 kW/kg. De aandrijving van een elektrische auto levert hooguit 2 kW/kg. Siemens baart daarom opzien met de ontwikkeling van een elektrische vliegtuigmotor die 50 kg weegt en een vermogen levert van 260 kW. De vermogen-gewichtsratio is 5 kW/kg.

Akoestische brandblusser

vrijdag 10 april 2015

Viet Tran en Seth Robertson, studenten van de George Mason University in Virginia, hebben een handzame brandblusser gebouwd die vlammen dooft met geluid.

Supergeleiders in windturbines

maandag 2 maart 2015

De leerstoel Energy, Materials and Systems (EMS) van de Universiteit Twente heeft € 2 miljoen aan Europese subsidie vanuit het programma Horizon 2020 ontvangen voor de ontwikkeling van supergeleidende generatoren voor de volgende generatie windturbines.