Nieuws
0

CO2 uit kolencentrale als grondstof voor beton

Rijkert Knoppers

Is CO2 nuttig te gebruiken? Na zes jaar studie concluderen onderzoekers van de in Los Angeles gevestigde University of California (UCLA) dat dat inderdaad kan. Zij hebben inmiddels een uitgekristalliseerde techniek ontwikkeld om ‘afval’ CO2 te verwerken in betonblokken. Met behulp van een kleinschalige proefopstelling bij de universiteit onderzocht het team de mogelijkheden van deze techniek, vanaf maart begint een demonstratieproject bij de Dry Fork kolenmijn, 10 km ten noorden van de stad Gillette. Naar verwachting moet het mogelijk zijn om bij een dagelijkse productie van 10 ton beton 0,5 ton CO2 te verwerken.De benodigde CO2 komt uit de rookgassen van de op dat terrein aanwezige 385 MW kolencentrale.

Beton bestaat voornamelijk uit cement, dat een grote CO2 voetafdruk heeft. Wereldwijd vindt jaarlijks de productie van 4 miljard ton cement plaats, goed voor een aandeel van 8 % van de mondiale uitstoot aan CO2 emissies. 

Het onderzoek, onder leiding van Gaurav Sant, hoogleraar civiele techniek, begon opvallend genoeg met het bestuderen van de chemische samenstelling van de 1.900 jaar oude Romeinse Muur van Hadrianus, in het noorden van Engeland. De 117 km lange muur is destijds gebouwd door calciumoxide te mengen met water, in de loop van de jaren vond door dit materiaal absorptie van CO2 uit de atmosfeer plaats. Hierbij ontstond calciumcarbonaat, ofwel kalksteen. ‘We wilden vooral weten hoe we dit proces konden versnellen,’ aldus Sant.

Dit bleek mogelijk door een chemische verbinding van calciumhydroxide binnen de elektriciteitscentrale in contact te brengen met de rookgassen. Door de chemische reactie die vervolgens plaatsvindt ontstaat een vast, “groen” cement. Een groot voordeel van deze aanpak is, dat er geen omslachtige afvang van CO2 uit de rookgassen hoeft plaats te vinden. De onderzoekers hebben inmiddels het bedrijf CO2Concrete opgericht, dat zich niet alleen op elektriciteitssector richt maar ook bijvoorbeeld op de petrochemische industrie.

Onderwerp:
BouwCiviele TechniekDuurzaamheidMilieu

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×