Nieuws
0

LEGO kan tot 1.300 jaar in oceaan overleven

Dorine Schenk

LEGO-steentjes kunnen 100 tot 1.300 jaar lang ronddobberen in het zoute water van een oceaan voordat ze volledig vergaan zijn. Dat concluderen Engelse onderzoekers die LEGO-steentjes onderzochten die waren aangespoeld aan de kusten in het zuidwesten van het Verenigd Koninkrijk.

In de afgelopen tien jaar hebben vrijwilligers aangespoede LEGO en ander plastic verzameld tijdens het opruimen van het strand. Van de duizenden verweerde LEGO-steentjes die dat opleverde zijn er vijftig uitgebreid onderzocht.

De onderzoekers maten de massa en afmetingen van de aangespoelde steentjes. Ook bepaalden ze de chemische kenmerken, waarmee ze de leeftijd konden achterhalen. Sommige waren 40-50 jaar oud.

Vervolgens vergeleken ze de aangespoede steentjes met even oude, ongebruikte exemplaren. Zo brachten ze de slijtage in kaart en konden ze schatten dat het honderden jaren kan duren voordat een enkel steentje is afgebroken.

Is het verrassend dat LEGO het zo lang uithoudt? Niet helemaal. Het is gemaakt van het langlevende acrylonitril-butadieen-styreen (ABS) plastic. ‘LEGO is speciaal ontworpen om mee te spelen en te hanteren, dus het is misschien niet zo verrassend dat het, ondanks de decennialang in zee, niet aanzienlijk is versleten’, zegt onderzoeksleider Andrew Turner. ‘De immens lange levensduur ervan was echter zelfs voor ons een verrassing.’

Bouwen kun je niet meer met de verweerde steentjes. Ze zijn gladder, verkleurd en bij sommige waren er stukjes afgebroken. Waarschijnlijk verandert het speelgoed dus in microplastics. ‘Dat benadrukt nogmaals het belang van het op de juiste manier weggooien van gebruikte spullen om ervoor te zorgen dat ze geen potentiële problemen voor het milieu opleveren.’

Onderwerp:
ChemieDuurzaamheidMateriaalkundeMilieu

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×