Milieu & Duurzaamheid | Technisch Weekblad
Milieu & Duurzaamheid

‘We ontkomen niet aan biobased bouwen’

vrijdag 2 april 2021

Bouw-innovator en ‘greenspirator’ Jan Willem van der Groep is overtuigd van de noodzaak om op grotere schaal biobased te gaan bouwen. Daarmee sla je twee vliegen in één klap. Ten eerste: je vermijdt CO2-intensieve bouwmaterialen als staal en beton die samen (inclusief transport) goed zijn voor 15% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Ten tweede: je slaat voor vele decennia CO2 op in een gebouw zelf. Als we niet snel overstappen is ons koolstofbudget voor de bouw over 7 jaar op. Dan hebben we zonder dat we er erg in hadden alle CO2 die we nog mochten uitstoten om binnen de 1,5 graden doel van Parijs te blijven er door heen gejaagd.

Goede vraag: Staat ons een koolstofvezelrecycleramp te wachten?

donderdag 1 april 2021

’s Werelds grootste passagiersvliegtuig Airbus A380, de futuristische sportauto Aston Martin Valkyrie en de recordlange bladen van de Haliade-X-windmolen op de Tweede Maasvlakte: geen van allen waren ze er geweest zonder het ultrasterke en lichte materiaal koolstofvezel. Het gebruik van dit spul heeft de afgelopen twintig jaar een enorme vlucht genomen. En de vraag ernaar blijft maar stijgen. Dit brengt een probleem met zich mee, want koolstofvezelcomposieten zijn enorm moeilijk te recyclen. Staan we aan de vooravond van een nieuwe recycleramp?

Dredger met een stekker

vrijdag 26 maart 2021

Damen Shipyards heeft weer een stap gezet in zijn ambitie om in 2030 voor elk soort schip een duurzame variant te hebben. De Electric Cutter Suction Dredger ECSD650 kan volledig elektrisch op maximaal 18 meter diepte baggeren.

Tegenlicht voor het coronavirus

vrijdag 26 maart 2021

Bij de Erasmusbrug in Rotterdam onthulde ontwerper Daan Roosegaarde onlangs Urban Sun. Het veilige UV-licht daarin reduceert het coronavirus en andere virussen in publieke ruimten. ‘Ik denk dat dit binnen de komende twee, drie jaar onderdeel wordt van de openbare ruimte.’

Tip: moeders voor kernenergie

vrijdag 19 maart 2021

Jongere generaties staan minder afwijzend tegenover kernenergie dan de generaties die meeliepen in de demonstraties tegen kernkoppen in de jaren ’80. Het statige weekblad The New Yorker wijdt een lezenswaardige long read aan The Activists Who Embrace Nuclear Power: een bonte verzameling milieuactivisten, die zich juist omwille van het milieu sterk maken voor kernenergie.

Boekrecensie: Dromen over een dakvijver

vrijdag 19 maart 2021

Passieve zonne-energie is misschien een veel te weinig toegepaste aanpak binnen de woningbouw, lezen we in Activism in architecture. De techniek heeft veel voordelen, en zou meer aandacht verdienen dan de huidige, veel in het nieuws zijnde ‘actieve’ zonnepanelen of zonneboilers.