Milieu & Duurzaamheid | Technisch Weekblad
Milieu & Duurzaamheid

Consortium wil Nederlandse waterstofeconomie duw geven

donderdag 21 januari 2021

Verschillende knelpunten staan grootschalige investeringen in groene waterstof in de weg. Het Nederlandse consortium HyDelta wil deze drempels wegnemen, door innovaties die het dichtst bij markintroductie zijn te ondersteunen. Begonnen wordt met een geïntegreerde aanpak van oplossingen voor het transport en gebruik van waterstof.

Waterstof-turbine in 2025/2026

donderdag 21 januari 2021

Waterstof-windmolen Siemens Gamesa en Siemens Energy hebben aangekondigd in totaal € 120 miljoen te gaan besteden aan de ontwikkeling van een windmolen, die ter plekke waterstof moet gaan opwekken. In de komende 5 jaar willen de ondernemingen een elektrolyse-unit gaan integreren in de grootste turbines van Siemens Gamesa (SG14-222 DD).

Vrachtschip zeilt dankzij staande vleugels

donderdag 21 januari 2021

Sinds een jaar prijken er voorop het vrachtschip MV Ankie van Jan van Dam Shipping twee vleugels die wat weg hebben van dikke, staande vliegtuigvleugels. Deze 10 m hoge aluminium ‘Ventifoil’ systemen vangen wind waardoor het schip een extra zetje krijgt en minder brandstof verbruikt.

Prijzen groene waterstof en aardgas kruipen naar elkaar

woensdag 20 januari 2021

Bij productie op industriële schaal is in 2030 een prijs van 2,19 euro per kg mogelijk. Doordat de warmte-intensieve industrie vanaf 2025 een steeds hogere CO2-heffing gaat betalen, komt de prijsequivalentie van fossiele brandstoffen en groene waterstof steeds dichterbij, blijkt uit een studie van ABN Amro. De prijs van groene waterstof moet tot 1,78 euro per kg dalen om concurrerend te zijn.

Universiteit Maastricht start opleiding voor 'Engineer van de toekomst'

maandag 18 januari 2021

Komend studiejaar start de Faculty of Science & Engineering (FSE) van de Universiteit Maastricht met de nieuwe bacheloropleiding Circular Engineering. De opleiding zorgt voor een nieuw soort ingenieur die niet geschoold is in één vakgebied, zo stelt Universiteit Maastricht, maar die over diverse disciplines heen kan kijken, rekening houdt met de footprint van materialen en naast technologie ook gevoel voor maatschappelijke verhoudingen heeft.

Elektrische auto van Sony op de weg

maandag 18 januari 2021

Vorig jaar verraste elektronicafabrikant Sony op de Consumer Electronics Show (CES) met de presentatie van een prototype elektrische auto. De reacties waren zo enthousiast dat Sony het concept heeft doorontwikkeld en op CES van dit jaar beelden heeft getoond van een daadwerkelijke proefrit op de weg door de Vision-S.