Milieu & Duurzaamheid | Technisch Weekblad
Milieu & Duurzaamheid

Grootste zonnepark EU levert stroom

maandag 20 april 2020

De planta fotovoltaica Núñez de Balboa (500 MW), het grootste zonnepark van Europa, heeft deze maand voor het eerst stroom geleverd aan het elektriciteitsnet. De Spaanse energieleverancier Iberdrola heeft het project van 1,43 miljoen zonnepanelen en 115 omvormers in Zuidwest-Spanje in minder dan een jaar –subsidievrij - laten aanleggen door aannemer Ecoenergías del Guadiana voor €300 miljoen. De zonnepanelen bedekken een bergachtig landoppervlak van bijna 10 km2.

‘Zachte’ oplossingen steeds meer omarmd

donderdag 9 april 2020

Als hoogleraar Coastal Engineering aan de TU Delft doet waterbouwkundige Stefan Aarninkhof onderzoek naar innovatieve manieren van kustbescherming. Daarvoor werkte hij tien jaar bij Boskalis, waar hij onder meer leiding gaf aan Ecoshape, Building with Nature. De Zandmotor voor de Zuid-Hollandse kust en de Marker Wadden zijn bekende voorbeelden van deze duurzame manier van kustontwikkeling. Anno 2020 wordt het concept van ‘nature based solutions’ over de hele wereld toegepast.

Nieuwe fabriek Innocent Drinks

donderdag 9 april 2020

Samen met Van Aken en Aronsohn heeft ingenieursbureau Kragten het ontwerp gemaakt voor een nieuwe smoothiefabriek op de Maasvlakte in Rotterdam. Begin 2021 moet ‘The Blender’ van Innocent Drinks in productie gaan. Het moet de eerste CO2-neutrale fabriek van Europa worden.

Havenslib als bouwmateriaal en luchtzuiveraar

zaterdag 4 april 2020

Wereldwijd worden er jaarlijks vele miljoenen tonnen havenslib gebaggerd. Bij dit proces komt CO2 vrij door machines en door oxidatie van het gebaggerde sediment. Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en de Universiteit Utrecht bestuderen samen met kennisinstituten en private partners of het zinvol is het slib te mengen met snel-verwerende mineralen zoals olivijn die kooldioxide vastleggen. Verbeterde chemische en fysische eigenschappen zouden de bagger tevens voor hoogwaardige toepassingen geschikt maken.